Creierul uman si emisferele lui

Creierul uman este un organ complex. La aproximativ 3 kilograme, conține aproximativ 100 de miliarde de neuroni și 100 de trilioane de conexiuni. Creierul tău este cel mai important în controlul a tot ceea ce gândești, simți și faci.

Creierul tău este împărțit în două jumătăți sau emisfere. În fiecare jumătate, anumite regiuni controlează funcții concrete.

Cele două părți ale creierului tău arată identic, dar există o diferență imensă în modul în care procesează informațiile. În ciuda stilurilor lor contrastante, cele două jumătăți ale creierului tău nu funcționează independent una de cealaltă.

Diferite părți ale creierului sunt conectate prin fibre nervoase. Dacă o accidentare cerebrală a întrerupt conexiunea între părți, poți funcționa în continuare. Însă lipsa integrării ar provoca o depreciere.

Creierul uman se reorganizează constant. Este adaptabil la schimbări, fie fizic, fie prin experiență de viață. Este adaptat pentru învățare. Acest proces se numește neuroplasticitate.

Teoria este că oamenii sunt fie predominant de emisfera stangă, fie de emisferă dreaptăa, ceea ce înseamnă că o parte a creierului lor este dominantă. Dacă în gândirea ta esti preponderent analitic și metodic, poti spune ca accesezi în mod obișnuit mai mult emisfera stângă. Dacă ai tendința de a fi mai creativ, intuitiv, chiar artistic, gândești preponderent cu emisfera dreaptă.

Această teorie se bazează pe faptul că cele două emisfere ale creierului funcționează diferit. Aceasta a apărut pentru prima dată în anii ’60, datorită cercetărilor psihobiologului și câștigătorului premiului Nobel Roger W. Sperry.

Emisfera stănga- Creier digital

Emisfera dreaptă – Creier analog

Logică, rațiune

secvențiere

gândire liniară

matematică, calcule

acțiuni/fapte

gândirea în cuvinte

citire

scriere

 

Emotii, sentimente

imaginație

gândire holistică

intuiţie

arte

ritm

indicii nonverbale

vizualizarea sentimentelor

visare cu ochii deschiși

 Emisfera stângă este mai verbală, analitică și ordonată decât emisfera dreaptă. Uneori se numește creier digital. Este mai bună la lucruri precum citirea, scrierea și calculele.

Conform cercetărilor datate de Sperry, emisfera stângă este responsabilă de:

logică

secvențiere

gândire liniară

matematică

fapte

gândirea în cuvinte

Emisfera dreptă este mai vizuală și mai intuitivă. Uneori este denumită creier analog. Are un mod de gândire mai creativ și mai puțin organizat.

Cercetările datate de Sperry sugerează că emisfera dreaptă este responsabilă de:

imaginație

gândire holistică

intuiţie

arte

ritm

indicii nonverbale

vizualizarea sentimentelor

visare cu ochii deschiși

Știm că cele două părți ale creierului nostru sunt diferite, dar asta implică neapărat că accesăm mai mult o emisferă decăt cealaltă, la fel cum avem o mână dominantă?

O echipă de neurologi și-a propus să testeze această premisă. După o analiză de doi ani, nu au găsit nicio dovadă că această teorie este corectă. Imagistica prin rezonanță magnetică a 1.000 de persoane a dezvăluit că creierul uman nu favorizează de fapt o parte față de cealaltă. Rețelele neuronale dintr-o parte nu sunt, în general, mai puternice decât rețelele neuronale din cealaltă parte.

Cele două emisfere sunt legate între ele prin pachete de fibre nervoase, creând o autostradă de informare, asa numitele sinapse neuronale. Deși cele două părți funcționează diferit, ele lucrează împreună și se completează reciproc. Nu îți folosești o singură parte a creierului la un moment dat.

Indiferent dacă îndeplinești o funcție logică sau creativă, primești informații din ambele părți ale creierului. De exemplu, emisfera stângă este creditată cu limbajul, dar emisfera dreptă te ajută să înțelegeți contextul și tonul. Emisfera stângă soluționează ecuațiile matematice, dar emisfera dreptă te ajută să faci comparații și estimări.

Trăsăturile generale de personalitate, preferințele individuale sau stilul de învățare nu se traduc  în ideea că ești dominant emisferă dreaptă sau stângă.

Cu toate acestea, este cert faptul că cele două părți ale creierului tău sunt diferite și anumite zone ale creierului tău au specialități. Domeniile exacte ale unor funcții pot varia un pic de la o persoană la alta. Și ideal este să-ti exersezi ambele emisfere pentru a gândi, simți, acționa si a trăi in echilibru de sine.

Începe prin a identifica ce emisferă dominantă ai, apoi conștient, alege să introduci în viața ta activități noi, acțiuni concrete care să-ti antreneze emisfera pe care astazi o accesezi mai puțin. Astfel creezi sinapse neuronale noi, deci instalezi prin repetiție programe subconștiente noi care-ți vor ușura viața și starea interioară de bine, sentimentul ca ești în control de sine si ca ai solutii pentru orice situatie externă asupra căreia știi, fără echivoc, că nu ai absolut nici un control.

Cea mai bună metodă de invătare este prin joacă: te provoc să te descoperi 🧿

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *