fbpx

Alege să te eliberezi!

Suntem educați de mici să ne raportam la lumea exterioară și ne construim viața în funcție de valorile din afara noastră: ce spunem, ce facem, cum reacționăm, cum ne comportăm, ce meserii sunt cel mai bine plătite, în ce grupuri de oameni alegem să intrăm. Imaginea de sine este o însumare a părerilor celorlalți despre noi.
Avem impresia că realizările noastre materiale ne dau dreptul sa controlăm ceva, așa că alergăm ca nebunii să creștem pe scara ierarhică a societații pe sistemul supraviețuirii junglei: trăiesc doar copacii înalți, falnici, doar cei care ajung primii mai aproape de soare.
Toți vrem putere pentru a-i putea controla pe alții și suntem iritați cand oamenii nu ne susțin in demersurile noastre, nu ne ințeleg, chiar îi judecăm aspru pentru că au uitat cand noi le-am stat alături. Credem că-i putem schimba pe ceilalți și-i împingem în direcția opusă dorinței lor, fără să ne pese dacă vor sau nu.
Iar când rezultatul este altul decat așteptările noastre, ne înfuriem, devenim stresați, tensionați, anxiosi, trădați, ne simțim ca într-o cușca in care suntem iremediabil pierduți, ne sufocăm, ne simțim singuri, fără ajutor si fără speranță. Ne pierdem încrederea in noi, bucuria de a trăi, sensul si direcția.
Tindem să credem ca putem găsi bucuria din interacțiunile cu ceilalți si astfel dăm controlul de sine in mâinile altor oameni, depinzând de ei și de reacțiile si acțiunile lor.
În spatele nevoii de control a celorlalți este de fapt teama de a nu pierde controlul de sine, frica de suferință si evitarea durerii.
Realitatea este una singura: nu putem controla nimic din exteriorul nostru, singurul lucru pe care îl putem controla sunt doar gândurile noastre si deci starea noastră interioră.
Oprește-te să mai dai controlul în exterior, renunță la a mai avea așteptări de la alții, fii responsabil pentru gândurile, emoțiile și acțiunile tale și astfel poți să-ți creezi starea de bucurie de tine independent de ce se întâmpla în afara ta.
Schimbă-ți credințele limitative, elimină convingeri și valori ce ți-au fost inoculate și care nu te mai reprezintă. Ești singurul responsabil pentru fericirea ta! 
Alege să te eliberezi!

 

 

Un răspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *